Despre Alibec și cimitir​ul​ fotbalului românesc

Scandalul Alibec face valuri mai ceva decât orice știre despre Liviu Dragnea sau despre premierul Tudose. Cât de tare a lovit ușa de la Voluntari, câte ore a stat în fața calculatorului, dacă l-a înjurat sau nu pe antrenorul Dică, dacă îi mai poartă Meme Stoica ranchiună și multe alte povești care nu au legătură cu subiectul discuției adevărate: mai joacă Alibec fotbal? Dacă e atacant câte goluri a marcat?
 
Messi și Ronaldo dau cam un gol pe meci, e adevărat, cu adversari și fundași mai puternici decît la Juventus Colentina și FC Voluntari. Și, vă garantez, că ăștia doi stau și ei pe PlayStation, se mai ceartă cu nevasta și dau cu piciorul în ușile de prin livinguri și, la fel, mai înjură antrenorii. Sigur, fără să-i vadă toată lumea. Atunci unde e diferența? Răspunsul e simplu: la mentalitate sau, cum ar spune unii pe la piață cînd ne pregătim de sezonul de murături, la tărtăcuță. Acolo suferă Albiec. La nimic altceva, e tînăr, se joacă pe calculator, extraordinar, dacă se ducea ca Gabi Iancu la curve noaptea, în cantonament, era mai breaz?
Antrenorii români nu au personalitate și nu își permit luxul de a deranja o vedetă. Dică a procedat așa, pentru că a avut suportul patronului. Altfel, ar mai fi primit și o flegmă direct în frunte de la teribilistul fotbalist. Șumudică, pe vremuri, îl lăsa pe Alibec să facă ce voia și de-aia dădea randament, susțin unii. La cluburile mari, e un pic mai greu. Povestea cineva, nu spui cine – persoană importantă, zilele astea, că Florin Lovin a primit liber de la antrenorul Șumudică, atunci cînd a luat roșu în mijlocul campionatului cu Astra vreo zece zile. „Du-te acasă, la Bacău, 10 zile stai și tu cu familia, mai bagi o mișcare”, i-a zis Șumi lui Lovin, care a rămas stupefiat. Nu-i venea să creadă că nu are parte de un stil de pregătire cazon și că se poate distra acasă, alături de cei dragi.
Metodele lui Șumudică nu merg la FCSB. Pentru că echipa bucureșteană are un blazon de apărat, e o echipă europeană, nu una de provincie. Pentru că aici au antrenat nume grele și nu există derapaje. Probabil că Alibec a înțeles, dacă nu să plece liniștit în Premier League. Pentru că acolo regulile sunt mult mai clare. Dacă nu respecți ce semnezi, ajungi pe bancă indiferent cum te cheamă. Iar Gigi Becali a simțit momentul, știe că în general cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit. Evident, fotbalistice. Logica e simplă: scap de el, iau bani mulți și vin alții la rînd. Poate nu mai valoroși, dar cu siguranță mai disciplinați.

About the Author

Daniel-Andrei Nazare

Daniel Nazare este realizator si co-realizator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de acest gen din România. Este senior-editor la revista 100 % Sport, editor-coordonator la www.ilfovsport.ro si blogger www.adevarul.ro. Are o vechime de peste 20 de ani în presă românească, debutul petrecandu-se la ziarul Ziua in octombrie 1996. Apoi a trecut la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, Prosport (şef departament Fotbal Intern), Adevarul (Şef secţie Sport şi, ulterior, Director Editorial Divizia WEB), Cancan (redactor-şef adjunct) si Click.ro (redactor-şef). A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro si Digi Sport (emisiunea Digi Sport Special). A colaborat cu publicaţia spaniolă AS şi a comentat meciuri din campionatul Spaniei în perioada 2006-2008 la Boom Sport One. Daniel Nazare este E-Tutore - Specializare pedagogică pentru formatori în învăţământul de la distanţă, diplomă obţinută în 2012 la Madeira (Portugalia). Din decembrie 2017 este posesor al Licentei C UEFA pentru antrenori de fotbal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *